Infrarood panelen: Installatie en aansluiten

HOE WORDEN INFRAROOD PANELEN GEÏNSTALLEERD EN AANGESLOTEN.

1. Hoe kan ik een infraroodpaneel monteren?

Infrarood panelen kunnen, afhankelijk van het paneel type, op 2 manieren worden gemonteerd:

1. De DCU panelen zijn voorzien van 2 kokers aan de achterzijde, waarbij in iedere koker 2 gaten met een kruispatroon zijn aangebracht. In dat geval dient u 4 schroeven in de wand of het plafond te bevestigen, waarna u het paneel daar overheen plaatst. Door het paneel te laten zakken of schuiven zal de schroefkop door de sleuf schuiven zodat het paneel vast zit. 

 

2. Ecosun panelen worden geleverd met een beugel. Deze boort u vast op de wand of plafond, waarna u het paneel in deze beugel kunt hangen. 

2. Mag een paneel zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd?

Al onze infrarood panelen kunnen zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden. U kunt dan bijvoorbeeld een glazen spiegel van 60 x 80 cm verticaal monteren, zodat deze 60 cm breed en 80 cm hoog is. Handig in de badkamer, omdat u dan meer ziet in de spiegel en wandruimte beschikbaar blijft voor andere zaken.

3. Wordt de achterzijde van het paneel niet te warm?

Infraroodpanelen zijn aan de achterkant voorzien van isolatiemateriaal, zodat de straling vooral aan de voorzijde wordt uitgezonden. De warmte concentreert zich dan ook vooral aan de voorzijde van het paneel. Aan de achterzijde zullen de panelen maximaal zo'n 40°-45° graden worden. Om te voorkomen dat deze warmte zich kan ophopen, worden de panelen altijd op beugels gemonteerd. Hierdoor kan er lucht stromen langs de achterzijde van het paneel die de ontstane warmte kan afvoeren. Door de lage temperatuur aan de achterzijde zijn infrarood panelen geschikt voor alle soorten wanden en plafonds. 

4. Waarom is er een verschil tussen plafond en wand montage?

Op onze website geven wij per paneel aan of deze geschikt is voor wandmontage, plafond montage of beide. Het is belangrijk om deze voorschriften te volgen in verband met de veiligheid. Hieronder leggen we de reden voor het verschil tussen wand en plafond uit, wat ingegeven wordt door de technische eigenschappen van de diverse panelen:

1. De VH panelen die zijn gemarkeerd als geschikt voor wandmontage mogen niet aan het plafond worden gebruikt. Door de opbouw van het paneel hebben de wandpanelen een hoger vermogen dan de plafondpanelen. Zowel de wand als plafond panelen zijn voorzien van een temperatuurbeveiliging die de stroom onderbreekt als de temperatuur te hoog wordt. Wanneer een VH infrarood paneel dat is bedoelt voor wandmontage aan het plafond wordt gehangen, zal dit paneel door zijn hogere vermogen in combinatie met de opbouw van het paneel, veel vaker de maximum temperatuur behalen. Hierdoor wordt de beveiliging te vaak ingeschakeld en na verloop van tijd kan het bi-metaal dat de stroom onderbreekt kapot gaan, waardoor het paneel niet langer zal werken. 

Het monteren van een plafond paneel aan de wand levert geen problemen op, omdat het lagere vermogen niet zal leiden tot het vaker inschakelen van de beveiliging. 

 

2. De Ecosun panelen zijn technisch anders opgebouwd en hierdoor zijn er diverse panelen die met hetzelfde vermogen aan de wand of het plafond gemonteerd kunnen worden. De Ecosun panelen die zijn gemarkeerd als enkel geschikt voor plafondmontage, beschikken niet over een oververhittingsbeveiliging. In verband met het risico van aanraken, is het advies vanuit de fabrikant om deze panelen niet te monteren aan de wand. Omdat de temperatuur niet beveiligd is, kan niet worden uitgesloten dat het paneel een hoger dan gewenste temperatuur bereikt, wat een risico vormt bij aanraking. Technisch gezien mogen alle Ecosun panelen aan de wand of het plafond worden bevestigd, het verschil zit enkel in de aanwezigheid van een oververhittingsbeveiliging

5. Hoe sluit ik een infrarood paneel aan op de stroom?

Het aansluiten van een infrarood paneel is geen ingewikkelde klus. Elk paneel is voorzien van een aansluitsnoer met 3 aders: De fase (bruin), de Nul (blauw) en de Aarde (geel/groen). De DCU panelen zijn standaard voorzien van een stekker aan de panelen, de Ecosun panelen worden geleverd zonder een stekker.

Indien u gebruik maakt van een plug-in thermostaat, dan kunt u de DCU panelen gemakkelijk aansluiten met de stekker. Voor de Ecosun panelen hoeft u enkel een stekker aan het aansluitsnoer te maken en dan kunt u deze ook aansluiten op de plug-in thermostaat.

Wanneer u gebruik maakt van een andere thermostaat dan een plug-in, dan moet u het paneel met de draden aansluiten op de thermostaat. Om dit te doen, dient u de witte mantelbuis van het aansluitsnoer een stukje verwijderen met bijvoorbeeld een striptang. Vervolgens stript u de drie draden aan het uiteinde, zodat er ongeveer 8 mm koperdraad zichtbaar is. De fase (bruin) en de nul (blauw) sluit u aan op de thermostaat met de schroefklemmen. In de handleiding van de thermostaat ziet u op welke posities u het paneel moet aansluiten. Vervolgens sluit u de thermostaat aan op de stroom van het huis, op de posities zoals beschreven in de handleiding. De aardedraad (geel/groen) wordt niet gekoppeld aan de thermostaat, omdat deze niet geaard hoeft te worden. In plaats daarvan verbindt u de aardedraad van het paneel direct aan de aardedraad van het huis, dus buiten de thermostaat om. 

Met bovenstaande is het paneel aan de stroom verbonden via de thermostaat, zodat deze kan regelen wanneer het paneel moet in- en uitschakelen. Indien u zich niet comfortabel voelt bij het aansluiten van elektrische apparaten, dan adviseren wij u altijd om een installateur te raadplegen. Deze kan eventueel alles voor u aanleggen, of alternatief uw werk controleren door de aansluitingen te controleren voordat u de installatie inschakelt.

6. Hoe sluit ik meerdere infraroodpanelen aan op 1 thermostaat

Een thermostaat kan maximaal 3600 watt schakelen, gelijk aan het maximale vermogen op een groep. Voor bijvoorbeeld een woonkamer is het mogelijk dat u in totaal 3 of 4 panelen moet installeren om de gehele ruimte te verwarmen. Wanneer u deze panelen allemaal wilt aansluiten op 1 thermostaat, dient u een parallel schakeling te realiseren. Dit betekent dat ieder paneel een directe verbinding heeft van de fase en de nul naar de thermostaat.

Een gemakkelijke manier om dit te realiseren is het gebruik van hevelklemmen. In bijgesloten plaatje is een voorbeeld aangegeven voor het parallel schakelen van 4 infrarood panelen.

 

Het is van groot belang om de panelen parallel te schakelen. Indien u de panelen in serie zou schakelen, dan zou de Nul draad van paneel 1 de Fase draad voor paneel 2 worden en zo verder. In dat geval worden alle weerstanden achter elkaar gezet en zullen de panelen niet langer warm worden. Parallel schakelen is dus zeer belangrijk voor de werking.We raden af om panelen uit meerdere ruimtes aan te sluiten op 1 thermostaat. Omdat de thermostaat de temperatuur meet, zal deze niet in staat zijn de temperatuur te regelen in andere ruimtes. Om maximaal te profiteren van uw infraroodverwarming adviseren wij dan ook om in elke te verwarmen ruimte een thermostaat toe te passen.

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »