Infrarood vloerverwarming: Benodigd vermogen

HOEVEEL VERMOGEN IS ER BENODIGD BIJ TOEPASSING VAN INFRAROOD VLOERVERWARMING

Bij het toepassen van infrarood vloerverwarming kunt u kiezen voor comfortverwarming of hoofdverwarming. De infrarood vloerverwarmingsfolie wordt geleverd in de varianten 80, 160 en 220 watt/m² en de juiste keuze is afhankelijk van uw wensen.

 

Met de informatie hieronder kunt u zelf per ruimte berekenen wat het benodigde vermogen is. U kunt hiervoor ook gebruik maken van onze online calculator. Deze rekent het vermogen voor u uit per ruimte, met de mogelijkheid om de resultaten per e-mail toegezonden te krijgen. 

 

 

Infrarood vloerverwarming als bijverwarming

 

In het geval van comfortverwarming gaat het om het verhogen van comfort en is het voldoende om folies van 80 watt/m² toe te passen. Deze kunnen naar keuze geplaatst worden in de gehele ruimte of specifiek op plekken waar een warme vloer gewenst is, bijvoorbeeld voor de bank en de veel belopen stukken. Het te leggen aan m² is bij comfort verwarming voornamelijk afhankelijk van de wensen.

Infrarood vloerverwarming kan daarnaast ook worden ingezet voor bijverwarming, bijvoorbeeld om een relatief koud deel van de kamer bij te verwarmen. Afhankelijk van de wensen qua vermogen kan dan worden gekozen voor 80 of 160 watt/m² in het juiste oppervlak. Onze medewerkers zijn altijd beschikbaar om te assisteren in het bepalen van de juiste opzet van de infrarood vloerverwarming.

 

Infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming

 

Wanneer u infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming wilt gebruiken, dient er afhankelijk van het type woning, de isolatiegraad en de ruimte, een minimale hoeveelheid vermogen te worden geïnstalleerd. Door onderstaande stappen te volgen kan het benodigd vermogen en daarmee het te installeren oppervlak aan infrarood folie worden berekend.

 

1. Het type woning

Voor type woningen maken we een onderscheid naar:

  • Appartement of Rijtjeshuis
  • Hoek, Vrijstaand of 2-onder-1-kap woning

 

2. De staat van de isolatie

Naast het type woning is het van belang wat de staat van isolatie van uw woning is. Hoe beter de isolatie, hoe minder vermogen er nodig is om de woning te kunnen verwarmen met infrarood. Voor de mate van isolatie zijn er vier categorieën gedefinieerd:

Isolatie graad Definitie/omschrijving
   
Laag Voornamelijk oudere woningen niet voorzien van een spouw of met enkel glas.
   
Standaard  Woningen voorzien van spouwmuren en dubbel glas.
   
Medium Nieuwbouwwoningen gebouwd na 2000 of woningen die achteraf zijn geïsoleerd. Voorbeelden zijn spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR++ glas of kruipruimte isolatie
   
Hoog Nieuwbouwwoningen gebouwd volgens de EPC eis van 0,4 (die geldt vanaf 2015), of woningen die achteraf zijn geïsoleerd tot hetzelfde EPC.

 

Voor een appartement/rijtjeshuis gelden de volgende vermogens per m³ die u dient te installeren:

 

Vermogens in watt per m³
Lage
isolatie
Standaard
isolatie
Medium
isolatie
Hoge
Isolatie
 Woonkamer
61
51 42 34
 Kantoor
61 51 42 34
 Keuken
52 44 36 29
 Slaapkamer*
46 41 31 27

 

 

Voor een hoek, vrijstaand of 2-onder-1-kap woning gelden de volgende vermogens per m³ die u dient te installeren:

 

 Vermogens in watt per m³
Lage
isolatie
Standaard
isolatie
Medium
isolatie
Hoge
Isolatie
 Woonkamer
65 55 46 38
 Kantoor
65 55 46 38
 Keuken
54 47 40 32
 Slaapkamer*
50 44 37 29

 

Middels bovenstaande tabellen kan het benodigde vermogen per ruimte worden berekent. Dit vermogen wordt vervolgens gedeeld door 80 of 160 watt per m² om te bepalen hoeveel m² aan infrarood vloerverwarmingsfolie er dient te worden geïnstalleerd.

De afgegeven vermogens zijn van toepassing voor ruimtes met maximaal 2 buitenmuren. Verhoog het vermogen met 10% bij 3 buitenmuren en met 20% bij 4 buitenmuren. 

 

Voorbeeld berekening

 

Voor de woonkamer van een appartement of rijtjeshuis voorzien van medium isolatie, wordt er met een vermogen van 42 watt per m³ gerekend.

De inhoud van de woonkamer (in m³) wordt berekent door lengte x breedte x hoogte te nemen van de ruimte waarom het gaat. Uitgaande van een woonkamer van 7 x 5 x 2,4 meter, is de totale inhoud 84 m³.

Het minimale vermogen dat geïnstalleerd moet worden is 84 m³ x 42 watt = 3.528 Watt. Bij het leggen van infrarood folie van 160 watt/m², dient er in totaal minimaal 3528/160 = 22 m² aan infrarood vloerverwarmingsfolie gelegd te worden. Aangezien de totale oppervlakte van de woonkamer 35 m² is, zal het geen probleem zijn om het totaal aan benodigd oppervlak te kunnen installeren. Om een snelle opwarmtijd en gelijkmatige verwarming van de ruimte te garanderen, wordt het installeren van extra oppervlak boven het minimum aangeraden.

 

Enkele belangrijke zaken bij het berekenen van vermogen

 

1) Omwille van het comfort raden wij aan om waar mogelijk enige overcapaciteit te installeren en zoveel mogelijk oppervlak te verwarmen. Dit voorkomt koude zones in de vloer en verhoogt de snelheid van opwarmen, wat het comfort ten goede komt.

2) Voor vrijstaande huizen en/of met een slechte staat van isolatie kan het moeilijk zijn om met enkel infrarood vloerverwarming te voorzien in de volledige warmte behoefte. Het benodigde wattage in m³ is in die gevallen niet te realiseren met alleen vloerverwarming. Eventueel kunt u dit extra vermogen ook realiseren door het ophangen van 1 of meerdere infrarood panelen.

3) Bij grotere benodigde vermogens dient er rekening te worden gehouden met de maximale vermogen die kunnen worden aangesloten in de meterkast. Op een groep kan maximaal 3600 watt worden aangesloten en de meterkast heeft een maximale totale aansluitwaarde, meestal 1 x 25, 3 x 25 of 3 x 35 Ampere. Lees meer over het aansluiten van de infrarood vloerverwarming bij Installatie & Aansluiten

Disclaimer DuurzaamheidscentrumUtrecht.nl : Bovenstaande gegevens gelden als indicatie voor het benodigde vermogen. Aan deze gegevens of berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »