Infrarood vloerverwarming: Verbruik

WAT IS HET VERBRUIK VAN INFRAROOD VLOERVERWARMING

Voor het verbruik van infrarood vloerverwarming is ten eerste het wattage belangrijk, dit staat aangegeven bij het product. Zo zal een 1 m2 vloerverwarming van 160 watt/m² voor ieder uur dat deze volledig aan staat 0,16 kWh verbruiken. Het uiteindelijke verbruik per maand of jaar is grotendeels afhankelijk van de manier waarop u het gebruikt en het weer. Bent u veel thuis en heeft u de vloerverwarming dus veel aan staan, dan zal deze meerdere uren per dag volledig draaien. Bij een zeer koude winter zal de vloerverwarming veel meer aan staan dan bij een milde winter en dus ook meer verbruiken.

Wilt u een inschatting maken van de kosten van het verbruik, probeer dan te bedenken hoeveel uur u de verwarming aan zou zetten in de lente, herfst en winter. Wij hebben ter illustratie hieronder een voorbeeld berekening gemaakt.

 

Kosten per uur van infrarood vloerverwarming

 

De kosten zijn 160 watt x 1 uur = 0,16 kWh - Voor 160 watt infrarood vloerverwarming betaalt u ongeveer 3,5 eurocent voor elk uur dat de vloerverwarming aan staat. (Uitgaande van een gemiddelde kilowatt uur (kWh) prijs van 22 eurocent)

 

Kosten per jaar voor het verwarmen van een woonkamer

 

Als voorbeeld nemen we een woonkamer van 40 m² in een gemiddeld rijtjeshuis met medium isolatie. Bij een hoogte van 2,50 meter bedraagt de inhoud van deze ruimte 100 m3 (8m lang x 5m breed x 2,5 m hoog)

Benodigd vermogen: 42 watt/m3. Totaal te installeren vermogen 100 x 42 = 4200 watt

Dit betekent dat er ongeveer 26 m² aan vloerverwarming geplaatst wordt in de woonkamer van het totale oppervlak van 40 m². 

Het totale vermogen van 4,2 kWh zal gedurende een dag verschillende keren aan worden gezet. De vloer warmt dan vervolgens op, waarna de verwarming weer uitschakelt. Dit proces zal gedurende de dag leiden tot een bepaalde tijd dat de vloerverwarming 100% ingeschakeld is geweest.

 

Het verbruik berekenen we op basis van een gemiddelde per seizoen, omdat dit varieert met de temperatuur:

Periode Aantal uren verwarming Berekening Verbruik
Lente & Herfst 1 uur per dag 180 dagen * 1 uur * 4,2 kWh 756 kWh
Winter 3,5 uur per dag 90 dagen * 3,5 uur * 4,2 kWh 1323 kWh
Zomer Geen verbruik 90 dagen * 0 uur * 4,2 kWh 0 kWh

 

In bovenstaande situatie zou u op jaarbasis ongeveer 2079 kWh verbruiken voor de verwarming van de woonkamer, wat overeenkomt met 457 euro per jaar bij 0,22 euro per kWh (gemiddelde prijs huishoudens). Omdat de verwarming met infrarood is gerealiseerd, is er geen gas verstookt voor de huiskamer. De gas rekening gaat dus omlaag, terwijl de elektriciteit rekening hoger wordt.

 

Impact op het gasverbruik

In een gemiddeld huishouden wordt rond de 1500 m3 aan gas per jaar verbruikt, waarvan 20% (300 m3) wordt gebruikt voor warm water. Het verbruik van gas voor de verwarming van 1200 m³ geeft bij een gasprijs van € 0,70 per m3 een totale rekening van € 840 euro. Er vanuit gaande dat circa 60% van het verbruik wordt veroorzaakt door de woonkamer, omdat deze het meest wordt gebruikt, zal de gasrekening met circa € 504 euro kunnen dalen, wat een besparing van rond de 9% oplevert.

Deze berekening gaat uit van diverse aannames en gemiddelden,  maar in onze ervaring zijn besparingen van 10% tot 30% haalbaar wanneer er volledig wordt overgeschakeld op elektrisch verwarmen middels infrarood.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »