Infrarood vloerverwarming: Installatie en aansluiten

INSTALLATIE INSTRUCTIE VOOR HET LEGGEN VAN INFRAROOD VLOERVERWARMING

Zelf installeren van de infrarood vloerverwarming

 

Het installeren van infrarood vloerverwarming is niet ingewikkeld en kan met de handleiding goed zelf worden gedaan. Voor het aansluiten van de elektriciteit geldt dat dit moet gebeuren in lijn met de standaard normen en regels voor installatie en veiligheid. Mocht u onvoldoende ervaring hebben met het aanleggen van elektrische verbindingen, dan is het advies om het aansluiten van de infrarood folie matten door een elektricien te laten doen en/of de installatie voor ingebruikname te laten controleren. 

 

Stappen in het installeren van de infrarood vloerverwarming

 

Stap 1: Het leggen van infrarood folie, begint altijd met het plaatsen van een isolerende ondervloer. Deze isolatie dient te zijn voorzien van een reflecterende laag, zoals zilver of goudkleurig. Dit helpt om de infrarood straling omhoog te richten en komt de effectiviteit ten goede. Hoe hoger de isolatie waarde van de ondervloer, hoe minder warmte er verloren gaat aan de onderzijde. In ons assortiment hebben we diverse ondervloeren die voldoen aan de eisen van infrarood vloerverwarming. Door de ondervloer middels tape aan elkaar zet zetten vormt deze tevens een vochtscherm als bescherming voor de vloer.

Let op: De ondervloer wordt met de reflecterende zijde naar beneden geplaatst.

 

Stap 2: Bovenop de isolatielaag wordt de infrarood folie geplaatst. De banen worden in de ruimte gelegd en mogen elkaar niet overlappen en niet gevouwen worden. De banen kunnen op iedere 25 cm op lengte worden gemaakt. De folie kan met tape worden bevestigd aan de ondervloer of aan elkaar.

Bij het plaatsen is het belangrijk om zoveel mogelijk een aaneengesloten oppervlak te leggen om koude plekken te voorkomen. Het is mogelijk om aan de randen ruimte vrij te houden, zodat hier bijvoorbeeld kasten geplaatst kunnen worden. Na het leggen van de banen met folie is het belangrijk om voorzichtig te lopen over de folie om beschadigingen te voorkomen.

 

Stap 3: De soepele installatiedraad met een dubbele mantel kan worden gebruikt om maximaal 2000 watt per enkele draad aan vermogen aan te sluiten. Bij een groter vermogen dient een tweede "lus" te worden gebruikt. Infrarood folie wordt altijd parallel aangesloten om de juiste werking te garanderen. 

De elektra draden mogen niet onder of boven de infrarood folie worden geplaatst en let erop dat er geen drukpunten ontstaan wanneer de draden elkaar overlappen. Waar nodig kan er ruimte in de vloer of isolatie worden gemaakt om drukpunten te voorkomen. Controleer altijd of iedere folie is voorzien van aansluitdraden en op alle uiteindes is geïsoleerd. 

 

Stap 4: Plaats op een representatieve plek voor de ruimte, direct onder de infraroodfolie, de sensor van de thermostaat. De sensor kabel heeft standaard een lengte van 2 tot 3 meter, maar deze kabel kan worden verlengt tot een maximum van wel 50 meter. Daardoor is het altijd mogelijk om de sensor op een representatieve plek te plaatsen. Maak voor het plaatsen wanneer nodig wat ruimte in de vloer, zodat de sensor volledig vlak kan liggen en geen drukpunten veroorzaakt. De sensor komt bovenop de isolatie en direct onder de infraroodfolie te liggen.

 

Stap 5: Nadat de folie conform de handleiding is geïnstalleerd dient deze te worden doorgemeten op de juiste werking. Middels een multimeter kan de weerstand worden doorgemeten om kortsluiting in de installatie uit te sluiten en het opgenomen vermogen te controleren. Vervolgens kan de verwarming worden ingeschakeld door de folie aan de 230 volt te verbinden. Na enkele minuten zouden alle folies warmte moeten afgeven. Dit is het gemakkelijkst te controleren door een hand op de folie te leggen. Binnen enkele seconden is dan de warmte voelbaar die wordt afgegeven door de folie en is de werking bevestigd.

Nadat de folie is doormeten om de juiste werking te controleren en de werking is geverifieerd, kan deze worden aangesloten op de thermostaat. Breng hiervoor de blauwe en bruine draad van de vloerverwarming naar de thermostaat of ontvanger en sluit deze aan conform de handleiding.

Let op: werk altijd spanningsloos bij het aansluiten van de thermostaat/folie.

 

Stap 6: Dit geeft een beschermlaag voor tijdens het leggen van de vloer. De beschermfolie wordt over het gehele oppervlak gelegd en kan middels een 10 cm overlap als een complete dampremmende laag worden uitgevoerd. De folie is aan elkaar te bevestigen met PVC tape. 

Let op: Indien er gekozen is voor een PVC of Vinyl vloer dient er nog een extra laag geïnstalleerd te worden voordat de vloer wordt geplaatst. Dit levert een stabiel en vlak oppervlak op, zodat de vloer geen last zal krijgen van drukpunten.  

 

Stap 7: De vloer kan worden gelegd om de installatie te voltooien. Nadat de vloer is geplaatst is het belangrijk om de vloerlimiet temperatuur in te stellen op de thermostaat. Verifieer altijd of de thermostaat uitschakelt nadat de vloerlimiet temperatuur is bereikt.

 

De totale installatiehandleiding voor infrarood vloerververwarming wordt natuurlijk geleverd bij de bestelling.

HOE SLUIT IK MEERDERE INFRAROOD MATTEN AAN?

 

Voor zover mogelijk dient de infrarood vloerverwarming zo volledig mogelijk over de vloer te worden verdeeld. Heeft u daardoor iets meer vermogen dan volgens de berekeningen noodzakelijk, dan is dat geen probleem. Wanneer de ruimte op temperatuur is, zal de installatie via de thermostaat uitschakelen. Maar installeert u te weinig vermogen of niet over het gehele oppervlak, dan wordt de ruimte mogelijk niet goed warm of ontstaan er koude plekken in de vloer wat het comfort verminderd. Om de gehele vloer te kunnen leggen, dient u meerdere infrarood folies tegelijk aan te sluiten op 1 thermostaat.

 

De infrarood folies zijn 50 of 100 cm breed en worden op maat geleverd tussen 100 en 1000 cm lengte. Iedere folie is voorzien van 2 aansluitdraden en is geschikt voor 230 volt. Indien u meerdere matten legt, dient u de aansluitdraden te bundelen naar 1 plek en de matten parallel aan te sluiten. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld hevelklemmen gebruiken (meegeleverd in het aansluitpakket dat u kunt bestellen). Van iedere mat steekt u de aansluitdraden in een andere hevelklem. Heeft u alle matten aangesloten, dan kunt u vanaf de hevelklem met 1 nieuwe draad naar de thermostaat. De thermostaat stuurt dan alle matten tegelijk aan. Het is noodzakelijk om de matten parallel te schakelen en niet in serie, omdat deze anders minder vermogen afgeven dan gewenst. Ter illustratie van een parallel schakeling treft u onderstaand voorbeeld van 4 parallel geschakelde matten aan:

 

 

 

Parallel schakelen van infrarood vloerverwarming folieHevelklemmen voor parallel schakeling infrarood vloerverwarming

 

De soepele installatiedraad in het doe-het-zelf pakket is geschikt voor een belasting tot een maximum van 3600 watt. We adviseren echter om maximaal 2000 watt per enkele draad aan vermogen aan te sluiten. Wanneer u gebruik maakt van de optie om de folies met een dubbele draad aan te sluiten, zal het totale vermogen van de folies door 1 draad lopen. Indien dit totale vermogen meer dan 2000 watt bedraagt, adviseren we u om de aansluiting van de folies in 2-en te delen. U heeft dan 2 aparte stroomkringen met ieder een blauwe en bruine aansluitdraad. U kunt de gestripte koperen uiteindes van de 2 draden van dezelfde kleur vervolgens in elkaar draaien en gezamenlijk aansluiten op de juiste poort van de thermostaat.

OP WELKE PLEKKEN KAN INFRAROOD VLOERVERWARMINGSFOLIE WORDEN TOEGEPAST?

Geschikte materialen voor de installatie van infrarood vloerverwarming

 

Infrarood folie kan worden geïnstalleerd onder alle zwevende vloeren, zoals laminaat, parket, PVC en vinyl. Zorg ervoor dat u altijd controleert of de door u gekozen vloer geschikt is voor gebruik met vloerverwarming. Daarnaast geldt generiek het volgende:

Laminaat: de folie kan worden toegepast onder de meeste typen laminaat.

Parket: Onder zwevend parket is de toepassing van de folie mogelijk, waarbij de dikte van het parket van belang is. Bij diktes van meer dan 1 cm zal de effectiviteit van de infraroodfolie verwarming achteruit gaan omdat het hout als een isolator werkt. Gebruik bij parket met een dikte van meer dan 18 mm wordt afgeraden, omdat de warmte dan niet meer goed door de vloer heen komt.

PVC en Vinyl: Omdat PVC en Vinyl een 100% vlakke ondergrond vragen, kunt u de infrarood folie niet direct onder de vloer installeren. De aansluitingen en draden van de folie zouden dan drukpunten kunnen veroorzaken die zichtbaar zijn in de vloer. Bij toepassing onder pvc of vinyl adviseren wij dan ook om de folie te installeren onder een dunne plaat hout. Multiplex van 6 of 9 mm dikte of DCU MGO board van 6 mm is hier zeer geschikt voor. Ook helpt deze tussenlaag om de warmte goed te verdelen over de vloer. Dit garandeert een vlakke ondervloer en een goede werking van de infrarood vloerverwarming. 

 

Waar dient u rekening mee te houden bij infrarood vloerverwarming

 

Infrarood verwarming kan alleen worden toegepast op plekken waar geen thermische blokkade kan optreden. De infrarood folie verwarmt de vloer en deze moet zijn warmte goed kunnen afgeven aan de omgeving. Anders bestaat het risico dat de folie of vloer te warm worden, wat tot schade aan de folie of vloer kan leiden. Een thermische blokkade is bijvoorbeeld een vloerkleed of meubilair dat rust op de vloer.

Een aantal voorbeeld situaties van thermische blokkades:

Vloerkleed: Het is niet mogelijk om een vloerkleed te plaatsen op plekken waar infrarood folie is toegepast. Deze zou de vloer te veel isoleren, waardoor de warmte niet meer weg kan.

Meubels: Wanneer meubels op pootjes enkele centimeter van de vloer staan, kan de warmte voldoende weg. Heeft u echter meubels die met de bodem tot op de grond staan, zoals een bank of kast, dan kunt u daaronder geen infrarood folie toepassen.

Natte ruimtes: Het is niet mogelijk om infrarood folie te leggen in ruimtes waar het zeer vochtig wordt, zoals in een sauna of in de badkamer. Voor de badkamer kunt u gebruik maken van elektrische vloerverwarming met een kabel en voor sauna doeleinden kunt u kijken naar de mogelijkheden van infrarood panelen met een juiste IP classificatie (deze geeft de mate van vochtbescherming aan). 

WAT ZIJN DE MOGELIJKHEDEN OM EEN PVC VLOER TE COMBINEREN MET INFRAROOD VLOERVERWARMING

PVC of Vinyl vloeren en infrarood: De mogelijkheden en aandachtspunten

 

PVC is de laatste jaren een populaire keuze geworden voor voor de vloer. Maar omdat PVC een goede warmtegeleider is, kunnen deze vloeren soms behoorlijk koud aanvoelen. Gelukkig is infrarood vloerverwarming toe te passen onder PVC vloeren, zowel als hoofd en bij-verwarming. Gezien de eigenschappen van PVC zijn er wel enkele zaken om rekening mee te houden, die we hieronder behandelen. Hierbij maken we een onderscheid tussen klik PVC en PVC die gelijmd wordt.

 

Klik PVC

Hoewel dit type PVC net als laminaat werkt met een klikverbinding, is klik PVC minder stabiel dan laminaat van hout. Het heeft een lagere stijfheid en is gevoeliger voor temperatuurwisselingen. Onze infrarood vloerverwarming wordt meestal geïnstalleerd op XPE6 ondervloeren van 6 mm dikte. Deze ondervloer is voldoende drukvast voor laminaat, maar niet voor klik PVC. Voor het installeren van klik PVC dient er dan ook een tussenlaag geplaatst te worden bovenop de infrarood vloerverwarming. Dit kan bijvoorbeeld door 6 of 9 mm multiplex of DCU MGO board van 6 mm. Deze tussenlaag biedt voldoende drukvastheid voor een goede plaatsing van de klik PVC en voorkomt dat oneffenheden door de PVC vloer heen zichtbaar worden. Bovendien helpt de tussenlaag om de warmte gelijkmatig te verdelen over het klik PVC. 

Na installatie dient de maximale vloertemperatuur op de thermostaat ingesteld te worden. Een maximum van de sensor van 30 tot 35 graden geeft meestal een vloertemperatuur van maximaal 27 graden. Maar controleer de maximale temperaturen van uw vloer op basis van de vloerverwarming en stel indien nodig de maximale vloertemperatuur bij. 

 

Plak PVC

Dit type PVC wordt geplakt of gelijmd op de ondergrond. Het is dunner dan klik PVC en nog gevoeliger voor ongelijkheden. Dit type PVC vergt dan ook een absoluut gladde ondervloer, welke niet kan worden gerealiseerd met losse platen multiplex of DCU MGO board. Wel is het mogelijk om een volledig vlakke ondervloer te creëren met het Jumpax systeem. Hierbij worden 2 type vloeren met elkaar verlijmd om een solide en vlakke ondervloer te realiseren, waar PVC overheen kan worden geplakt of gelijmd. 

Bij deze oplossing wordt de infrarood vloerverwarming toegepast onder de Jumpax ondervloer. Let er hierbij op dat de totale warmteweerstand niet de 0,14 overschrijdt, zodat de vloerverwarming als hoofdverwarming kan worden gebruikt. 

 

Vinyl vloeren

Hiervoor geldt in principe hetzelfde als voor Plak PVC oplossingen: De zachte vinyl vloer heeft een rigide ondergrond nodig, wat het beste kan worden gerealiseerd met een Jumpax (of gelijkwaardige) oplossing.

 

Controleer altijd met de leverancier van de PVC vloer of deze inderdaad geschikt is om toe te passen met infrarood vloerverwarming. Als dit het geval is, dan kunt u een heerlijk comfortabele vloer realiseren met het DCU infrarood vloerverwarmingssysteem. Benieuwd naar de mogelijkheden om infrarood vloerverwarming toe te passen onder uw vloer? Neem contact op met onze medewerkers voor een vrijblijvende offerte.

 













Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »