Infrarood vloerverwarming: Techniek en werking

Wat is infrarood vloerverwarming en hoe werkt het?

 

Infrarood vloerverwarming is een zeer dunne folie van 0,33 mm die in staat is om infrarood straling op te wekken. De opbouw van deze folie is als volgt:

techiek opbouw infrarood vloerverwarming

 

De infrarood straling wordt opgewekt door het koolstof element. Wanneer er stroom door dit element loopt, zal de koolstof vezel opwarmen en infrarood gaan uitstralen. De koolstof vezels zijn op de basis film geprint als een serie parallel geplaatste banen. Dwars op deze banen is aan iedere zijde een geleidende koperen strip geplaatst die in direct contact staat met de koolstof vezel via een zilveren strip. 

Door aan deze 2 koperen strips een fase en een nul draad te koppelen kan er 230 volt spanning op de folie worden gezet. Hierbij zijn alle koolstof banen parallel geschakeld en kunnen deze tegelijk werken. De folie zelf is gelamineerd met een PET isolatie laag, zodat de 230 volt spanning veilig binnen in de folie blijft. Door deze combinatie van materialen ontstaat een zeer dunne folie die volledig aan alle veiligheidseisen voldoet. 

 

Werking van de infrarood straling

 

De folie wekt lange golf infrarood straling op. Waarbij de straling die wordt opgewekt per m² relatief laag is, aangezien de folie een vermogen van 80, 160 of 220 watt per m² heeft. In vergelijk tot infrarood panelen heeft de straling hierdoor een veel korter bereik. Infrarood folie werkt slechts tot op enkele centimeters, waarbij een infrarood paneel een bereik heeft van 3 tot 4 meter. 

Voor infrarood folie is dit korte bereik echter perfect, omdat de vloer hier direct op wordt geplaatst. Infrarood straling verwarmt de objecten die het tegenkomt, wat in dit geval de vloer is. De folie verwarmt de vloer en de vloer wordt vervolgens de warmte bron die de rest van de ruimte warm maakt. Door het grote oppervlak van de vloer is het mogelijk om bij een relatief lage temperatuur van de vloer (circa 30 graden) toch de gehele ruimte aangenaam te verwarmen. 

 

Voordeel van (infrarood) vloerverwarming

 

Bij verwarming middels radiatoren wordt voornamelijk de lucht verwarmd, waarna de warmte zich door luchtcirculatie verspreid door de ruimte. Omdat warme lucht stijgt, leidt dit er toe dat er zich warmte ophoopt bij de plafonds. Hierdoor is het op grondhoogte vaak rond de 17 graden, op borsthoogte 21 en bij het plafond 24. Bij toepassing van vloerverwarming wordt de warmte geleidelijk afgegeven vanaf de vloer, waardoor de ruimte uniform warm wordt. Bovendien is het gevoel van een koude vloer weg, waardoor de thermostaat vaak zelfs een graadje lager kan. 

Infrarood vloerverwarming heeft nog weer een voordeel ten opzichte van traditionele warm water vloerverwarming die wordt weggewerkt in de betonvloer met buizen. Infrarood vloerverwarming reageert namelijk veel sneller dan warm water vloerverwarming. Hiervoor zijn 2 redenen:

  • Doordat de infrarood folie enkel de zwevende vloer verwarmt, hoeft er veel minder materiaal te worden verwarmt. Buizen in de betonvloer moeten vaak 10 tot 20 cm beton opwarmen, voordat de vloer warmte kan gaan uitstralen. 
  • Infrarood folie geeft tegelijkertijd over het gehele oppervlak dezelfde warmte. Wanneer een warm water vloerverwarming aan gaat, zal het warme water door een buis van 80 tot 100 meter lengte stromen. Het warme water geeft zijn warmte af aan de koude vloer, dus bij het opwarmen is een groot deel van de warmte al in eerste meters opgenomen door de vloer. Vervolgens moet dit water de volledige lengte afleggen door de buizen, voordat de ketel het water weer kan opwarmen. Hierdoor is de hoeveelheid energie die warm water vloerverwarming per tijd kan toevoegen zeer beperkt. Om deze reden draaien warm water vloerverwarmingen eigenlijk 24 uur per dag, met een hoog verbruik van de cv pomp als gevolg. Bij infrarood vloerverwarming speelt dit niet, omdat deze altijd over het gehele oppervlak zijn vermogen per m² kan afgeven, zodra de thermostaat de folie inschakelt. 

Meer lezen over de mogelijkheden om te besparen middels Infrarood Vloerverwarming? Bekijk dan onze uitgebreide uitleg over besparingen.

 

Toepassen thermostaat

 

De infrarood vloerverwarming werkt op basis van 230 volt. Om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming op het juiste moment aan gaat, dient er een thermostaat te worden toegepast. De thermostaat wordt aangesloten op de 230 volt van de huisinstallatie. Vervolgens sluit u de infrarood folie aan op de thermostaat. De thermostaat is voorzien van 2 sensoren, een ruimte en vloer sensor. De ruimte sensor meet de temperatuur in de ruimte en wanneer deze lager is dan de gewenste temperatuur, schakelt de thermostaat de stroom in naar de vloerverwarming. Als de ruimte op temperatuur is zal de thermostaat de stroom weer onderbreken en gaat de vloerverwarming uit. 

Daarnaast heeft de thermostaat een vloersensor, waarvan het uiteinde in de vloer wordt geplaatst. Met deze sensor meet de thermostaat de temperatuur in de vloer om te voorkomen dat deze te warm wordt. Gaat deze temperatuur over de ingestelde maximum waarde heen, dan zal de thermostaat de vloerverwarming uitschakelen om de vloer te beschermen. Bekijk hier alle thermostaten die geschikt zijn om te combineren met infrarood vloerverwarming. 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »