Infrarood panelen: Verbruik

WAT IS HET VERBRUIK VAN INFRAROOD PANELEN?

Voor het verbruik van infrarood panelen is ten eerste het wattage belangrijk, dit staat aangegeven bij het product. Zo zal een paneel van 300 watt voor ieder uur dat deze volledig aan staat 0,3 kWh verbruiken. Het uiteindelijke verbruik per maand of jaar is grotendeels afhankelijk van de manier waarop u het gebruikt en het weer. Bent u veel thuis en heeft u het paneel dus veel aan staan, dan zal deze meerdere uren per dag volledig draaien. Bij een zeer koude winter zal het paneel veel meer aan staan dan bij een milde winter en dus ook meer verbruiken.

Omdat infrarood panelen zeer efficiënt elektriciteit omzetten naar (stralings)warmte, kunt u het vermogen van het paneel hanteren als warme opbrengst. Een paneel met een verbruik van 300 watt zal dus ook 300 watt aan warmte leveren. 

Wilt u een inschatting maken van de kosten van het verbruik, probeer dan te bedenken hoeveel uur u de verwarming aan zou zetten in de lente, herfst en winter. Wij hebben ter illustratie hieronder een voorbeeld berekening gemaakt:

 

Kosten per uur van een 300 watt paneel

 

De kosten zijn 300 watt x 1 uur = 0,3 kWh - Voor 300 watt infrarood paneel betaalt u ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. (Uitgaande van een gemiddelde kilowatt uur (kWh) prijs van 22 eurocent)

 

Kosten per jaar voor het verwarmen van een woonkamer

 

Als voorbeeld nemen we een rijtjeshuis met medium isolatie en een voor Nederland gemiddelde huiskamer met een inhoud van 100 m3 (8m lang x 5m breed x 2,5 m hoog)

Benodigd vermogen: 30 watt/m3. Totaal te installeren vermogen 100 x 30 = 3000 watt

 

Het verbruik berekenen we vervolgens op basis van een gemiddelde per seizoen, omdat dit varieert met de temperatuur:

Lente & Herfst: circa 1,5 uur per dag 180 dagen * 1,5 uur * 3,0 kWh = 810 kWh

Winter: circa 4 uur per dag 90 dagen * 4 uur * 3,0 kWh = 1080 kWh

Zomer: Geen verbruik, omdat de verwarming dan uit staat

In bovenstaande situatie zou u op jaarbasis ongeveer 1.890 kWh verbruiken voor de verwarming van de woonkamer, wat overeenkomt met circa € 415,00 per jaar bij 0,22 euro per kWh (gemiddelde prijs huishoudens). Omdat de verwarming met infrarood is gerealiseerd, is er geen gas verstookt voor de huiskamer. De gas rekening gaat dus omlaag, terwijl de elektriciteit rekening hoger wordt.

 

Impact op het gasverbruik

 

In een gemiddeld huishouden wordt rond de 1500 m3 aan gas per jaar verbruikt, waarvan 20% (300 m3) wordt gebruikt voor warm water. Het verbruik van gas voor de verwarming van 1200 m³ geeft bij een gasprijs van € 0,70 per m3 een totale rekening van € 840 euro. Er vanuit gaande dat circa 60% van het verbruik wordt veroorzaakt door de woonkamer, omdat deze het meest wordt gebruikt, zal de gasrekening met circa € 504 euro kunnen dalen, wat een besparing van rond de 17% oplevert.

 

Deze berekening gaat uit van diverse aannames en gemiddelden, maar in onze ervaring zijn besparingen van 10% tot 30% haalbaar bij de keuze voor infrarood verwarming, lees daarover hier meer.

Berekenen welk vermogen u nodig hebt voor uw woning of ruimte? Neem contact op met onze medewerkers om een vrijblijvend advies aan te vragen of bel ons op 0346 700 202

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »